Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΣΕΕ: Εικόνα δύο ταχυτήτων στο λιανεμπόριο το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου Κάτω από τον πήχυ των 6 δισ. ευρώ ο τζίρος

ΕΣΕΕ: Εικόνα δύο ταχυτήτων στο λιανεμπόριο το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου

Κάτω από τον πήχυ των 6 δισ. ευρώ ο τζίρος
Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 10:22
 
UPD:10:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Ο τζίρος του διμήνου κινήθηκε κάτω από τον πήχυ των 6 δισ. ευρώ, ενώ όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, το συνολικό ταμείο δείχνει ότι στις περισσότερες αστικές αγορές, η κίνηση ήταν υποτονική, ενώ στις τουριστικές περιοχές της χώρας η «εισαγόμενη κατανάλωση» από τον τουρισμό δεν ήταν ικανοποιητική.
Κατώτερη των προσδοκιών ήταν η εικόνα για το λιανεμπόριο το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου, με τις θερινές εκπτώσεις να μην αποδίδουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ. 
Ο τζίρος του διμήνου κινήθηκε κάτω από τον πήχυ των 6 δισ. ευρώ, ενώ όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, το συνολικό ταμείο δείχνει ότι στις περισσότερες αστικές αγορές, η κίνηση ήταν υποτονική, ενώ στις τουριστικές περιοχές της χώρας η «εισαγόμενη κατανάλωση» από τον τουρισμό δεν ήταν ικανοποιητική.
«Το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ της α’ δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου σίγουρα έλειψε από τη κατανάλωση και γενικότερα είναι αντιληπτό ότι η υπερφορολόγηση «στραγγίζει» την αγορά» τονίζει ο κ. Κορκίδης.
«Είναι σαφές ότι η αγορά κινήθηκε μεσοσταθμικά αρνητικά και φέτος, που επιβεβαιώνει ότι τα προβλήματα των μικρομεσαίων του εμπορίου παραμένουν. Θα έλεγα ότι το λιανικό εμπόριο το μεγαλύτερο διάστημα της φετινής περιόδου των θερινών εκπτώσεων βρέθηκε σε κατάσταση θερινής ραστώνης» συμπληρώνει. 
Εμπόριο δύο ταχυτήτων
Αναλυτικότερα, από την έρευνα του ΙΝΕΜΥ προκύπτει ότι οι επιδόσεις των εμπορικών επιχειρήσεων διαφοροποιούνται ανάλογα τον τόπο εγκατάστασης και το μέγεθος της επιχείρησης. 
Πιο συγκεκριμένα, οι μικρές επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο καθώς και οι αυτoαπασχολούμενοι παρουσίασαν μείωση πωλήσεων σε σύγκριση με τον προηγούμενο έτος. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμφάνισαν είτε σταθερότητα είτε αύξηση στις πωλήσεις τους. Διαμορφώνεται δηλαδή μία εικόνα δύο ταχυτήτων. 
Τα όρια που κινήθηκε η μεταβολή του τζίρου ήταν από +7% για όσες επιχειρήσεις είχαν αύξηση και κατά μέσο όρο -15% για όσες είχαν μείωση. Η μέση μείωση των πωλήσεων ήταν περίπου -10%. 
  • Το ύψος του ποσοστού έκπτωσης στις εμπορικές αγορές κυμάνθηκε από 21% έως 40%.
  • Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας δήλωσαν για τις περιοχές τους παρόμοια εικόνα με αυτήν της πρωτογενούς έρευνας, με πολλές περιοχές της χώρας να δηλώνουν σταθερές πωλήσεις τη φετινή θερινή εκπτωτική περίοδο.
  • Οι επιχειρήσεις των ΑΚΕ είχαν παρόμοιες επιδόσεις στις θερινές εκπτώσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: