Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

«Σχετικά με την ανεξαρτησία της ΑΑΔΕ»

«Σχετικά με την ανεξαρτησία της ΑΑΔΕ»



Με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή απάντησε η Υφυπουργός Οικονομικών κα Παπανάτσιου σε ερώτηση σχετική με την ανεξαρτησία της ΑΑΔΕ.

Η ερώτηση του Βουλευτή: 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Θέμα: «Η ΑΑΔΕ κάνει αυθαίρετα δικούς της «λογαριασμούς»

Πρόσφατα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, «παρεισέφρησε» διάταξη που καταργούσε το επαγγελματικό απόρρητο σε σειρά επαγγελματιών (δικηγόροι, γιατροί, δημοσιογράφοι κ.λπ.) απέναντι στην ΑΑΔΕ, απαιτώντας από τον επαγγελματία το απίθανο: να «καρφώνει» πελάτες του στον διοικητή της ανεξάρτητης αρχής για φορολογικούς λόγους. Όμως η διάταξη δεν ψηφίστηκε, διότι αντέδρασαν οι δικηγόροι και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την απέσυρε.

Πρόκειται για την ίδια υπηρεσία που ως ΓΓΔΕ, και με επικεφαλής τον σημερινό ανεξάρτητο βουλευτή (εκλέχτηκε με το Ποτάμι) Χάρη Θεοχάρη, έσβησε πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες διύλισης πετρελαίου. Είναι η ίδια αρχή που προκαλεί τον θυμό των εισαγγελέων διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογεί σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής, που διερευνά η Δικαιοσύνη, όχι αντικειμενικά και με το βάρος που τους δίνουν οι εισαγγελείς, αλλά υποκειμενικά και με χαρακτηριστικές καθυστερήσεις, στέλνονται χιλιάδες ειδοποιητήρια σε ανυποψίαστους πολίτες, ζητώντας ακόμη και από τους νόμιμους πολίτες να πληρώσουν πρόστιμο για ανασφάλιστα οχήματα.

Παρακαλείσθε να απαντήσετε:

Γιατί επιτρέψατε να εξελιχθεί σε φορολογικό «μπαμπούλα» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπό τον Γιώργο Πιτσιλή, που δρα ως κράτος εν κράτει, προκαλώντας τη μήνη των Ελλήνων πολιτών;

Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος I. Νικολόπουλος
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος


Η απάντηση της Υφυπουργού κας Αικ. Παπανάτσιου. 

Σε απάντηση της υπ' αριθμ. πρωτ.6932/4-7-2017 ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ.Ν.Νικολόπουλος,στη Βουλή,

σας παραπέμπουμε σχετικά με όλα τα διαλαμβανόμενα σε αυτήν, στον ψηφισμένο από την Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Νόμο 4389/2016, με τον οποίο συστάθηκε η Ανεξάρτητη Διοικητή Αρχή χωρίς νομική αυτοτέλεια με την επωνυμία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων(άρθρο 1), η οποία απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο και εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές. Υπόκειται όμως, σε κοινοβουλευτικό έλεγχο σύμφωνα με το άρθρο 138Α του ΚτΒ.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν.4389/2016 , ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, ο Εμπειρογνώμονας και ο Διοικητής απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ως άνω νόμου, η Αρχή δεν υπόκειται σε ιεραρχικό έλεγχο ή εποπτεία από τον Υπουργό Οικονομικών υπό τις προϋποθέσεις και τους όρους που αναφέρονται αναλυτικά στις διατάξεις του.

Τέλος με μια σειρά άρθρων του ανωτέρω νόμου, καθορίζονται λεπτομερειακά η οργανωτική δομή και οι αρμοδιότητες των οργάνων της Αρχής καθώς και η διαδικασία επιλογής, διορισμού, παύσης, παραίτησης και αναπλήρωσής τους.

Καταλήγοντας, μέσα σε μια συντεταγμένη Πολιτεία ,όπως είναι η Ελληνική, οι ψηφισμένοι Νόμοι εφαρμόζονται αλλά παρακολουθούνται και αξιολογούνται τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους , με σκοπό πάντοτε την προάσπιση των δημοσιονομικών συμφερόντων της χώρας , αλλά και την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την κοινωνική ευημερία των πολιτών.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: