Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Οι αλλαγές στην Ευρωζώνη "κρατάνε" το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Οι αλλαγές στην Ευρωζώνη "κρατάνε" το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Οι αλλαγές στην Ευρωζώνη "κρατάνε" το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Του Γ. Αγγέλη 
Το κλίμα των προκαταρκτικών συζητήσεων για την πορεία του ελληνικού προγράμματος ενόψει της Συνόδου του ΔΝΤ έχει αναμφίβολα βελτιωθεί. 
Αλλά ταυτόχρονα έχει σημειωθεί μία σημαντική μεταβολή σε σχέση με τις προ μηνών προσδοκίες για ομαλή απόσυρση του ΔΝΤ από αυτό. 
Η αποδυνάμωση της Μέρκελ στις νέες ισορροπίες που πρόκειται να διαμορφώσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, με την αναμφίβολη πλέον συμμετοχή του FDP, έχουν απομακρύνει το ενδεχόμενο απόσυρσης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, σαν μέρος των αλλαγών που επρόκειτο να γίνουν στην Ευρωζώνη με τον ESM να μεταλλάσσεται σε EMF (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο).
Οι διαδικασίες αυτές δεν θα αναιρεθούν, "θα ξεκινήσουν” όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζεται από παράγοντες της Κομισιόν, αλλά "θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο και κόπο για να ολοκληρωθούν...”. Και στο μεταξύ ο εγγυητής της δημοσιονομικής και ...τραπεζικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη θα παραμείνει το ΔΝΤ με αφορμή για το ελληνικό πρόγραμμα. 
Οι σχετικές συζητήσεις όμως δεν έχουν την υπόθεση της Ελλάδας στο κέντρο του ενδιαφέροντος – και θα επιμείνουν στο να τις κρατήσουν εκτός της κεντρικής σκηνής – μέχρι να διαμορφωθεί ενα νεό "λειτουργικό status quo” στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωζώνης. 
Η διαδικασία σύμφωνα με επιτελικά στελέχη στο περιβάλλον Γιούνκερ "θα είναι δύσκολη, θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο έναντι του αρχικού σχεδιασμού, αλλά θα είναι δύσκολο να αποκλίνει από τους στόχους που η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος είχε εξαγγείλει από την Μάλτα πριν από ένα περίπου χρόνο...”. 
Στο περιβάλλον αυτό η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη και στο ελληνικό πρόγραμμα διαφαίνεται πλέον οτι "θα κρατήσει μέχρι και την ολοκλήρωσή του” και μαζί του "θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα οι διορθωτικές απαιτήσεις σε σχέση με την συμφωνία της 15ης Ιουνίου...”. 
Επισημαίνεται όμως οτι όπως απέδειξε η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ στο θέμα της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών "υπάρχει πάντα περιθώριο για λύσεις οι οποίες θα επιτρέπουν την υπέρβαση των αντιθέσεων όπου αυτές διαπιστώνονται...”.    
Στις επικείμενες συναντήσεις στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, με δεδομένη την παρουσία όλων των πλευρών – θα είναι ενισχυμένη η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπίας – αναμένεται υπάρξουν προσαρμογές στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, τόσο στο μεγάλο θέμα του χρέους όσο και το ζήτημα της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων και της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στις συζητήσεις αυτές αναμένεται να τεθεί για πρώτη φορά στο τραπέζι με διαφορετική προσέγγιση, η νέα εικόνα του ελληνικού χρέους και οι προοπτικές της εξυπηρέτησής του, τόσο από την πλευρά του ESM όσο και από την πλευρά της ΕΚΤ. 
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το κατα πόσο το Ταμείο θα αξιολογήσει διαφορετικά από ότι μέχρι σήμερα την νέα αυτή εικόνα ή θα παραμείνει στις θέσεις του...        

Δεν υπάρχουν σχόλια: