Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Ο «γόρδιος δεσμός» των ληξιπρόθεσμων φέρνει πονοκέφαλο στο ΥΠΟΙΚ

Ο «γόρδιος δεσμός» των ληξιπρόθεσμων φέρνει πονοκέφαλο στο ΥΠΟΙΚ

Συνολικά τον Σεπτέμβριο, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν μέσω του τραπεζικού συστήματος φόρους που προσεγγίζουν τα τέσσερα δισεκατομμύρια.
o-gordios-desmos-twn-liksiprothesmwn-fernei-ponokefalo-sto-upoik
 
Στις 29 Σεπτεμβρίου, το δημόσιο εισέπραξε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από φόρους καταρρίπτοντας άλλο ένα ρεκόρ εισπράξεων. Συνολικά τον Σεπτέμβριο, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν μέσω του τραπεζικού συστήματος φόρους που προσεγγίζουν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ενώ στον τελικό λογαριασμό θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι εισπράξεις από τα τελωνεία.
Παρ’ όλα αυτά, στα οικονομικά αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, είναι πολύ πιθανό να αποτυπωθεί νέα υστέρηση στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού. Αιτία; Οι υπέρογκες επιστροφές φόρου στις οποίες προχώρησε μέσα στον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα είναι συρρικνωμένα κατά ένα ποσό μαμούθ της τάξεως των 1-1,2 δις. ευρώ καθώς τόσες είναι οι επιστροφές φόρου στις οποίες έχει προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσα στον προηγούμενο μήνα.
Προφανώς, στο οικονομικό επιτελείο θορυβήθηκαν από την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τον Αύγουστο στα 6 δις. ευρώ –με το ποσό να αυξάνεται κατά 586 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα λόγω των επιστροφών φόρου που δεν έγιναν εμπρόθεσμα- και έσπευσαν να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες τρύπες.
Άλλωστε, ο χρόνος για να αποδείξει το οικονομικό επιτελείο στους δανειστές ότι έχει εκπληρώσει τον στόχο που τέθηκε αποπληρώνοντας 1,2 δις. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών με την τελευταία δόση που εκταμιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο, τελειώνει. Μέσα στον Οκτώβριο, θα πρέπει να χορηγηθούν στους δανειστές τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αποπληρώθηκαν οι προβλεπόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές και να καταβληθεί η επόμενη δόση των 800 εκατ. ευρώ.
Παρά λοιπόν την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα έξι δις. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται καθησυχαστικό ότι ο μνημονιακός στόχος θα επιτευχθεί και η δόση των 600 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτεί κανονικά. Παρ’ όλα αυτά ο προβληματισμός για το πώς «γεννήθηκε» η ανάγκη για τόσο μεγάλες επιστροφές φόρου –το υπόλοιπο έφτασε στα 2,15 δις. ευρώ τον Αύγουστο που είναι και ρεκόρ πολλών ετών- είναι έντονος όπως επίσης ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι αυτές καθ’ αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν μειώνονται αισθητά παρά την εκταμίευση των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης με στόχο την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων.
Θεωρείται πλέον πολύ πιθανό ότι η συζήτηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος του προγράμματος θα ξανανοίξει με τους δανειστές χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκταμίευσης περισσότερων δανείων από τα αδιάθετα υπόλοιπα του 3ουμνημονίου προκειμένου να κλείσει αυτό το μέτωπο το οποίο παρά τις αλλεπάλληλες εκταμιεύσεις παραμένει ανοικτό

Δεν υπάρχουν σχόλια: