Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς ερμηνεύεται η έκπτωση ΦΠΑ σε εκπρόθεσμη έναρξη εργασιών Τα ωφελήματα και πιθανά κενά της εγκυκλίου

Πώς ερμηνεύεται η έκπτωση ΦΠΑ σε εκπρόθεσμη έναρξη εργασιών
Τα ωφελήματα και πιθανά κενά της εγκυκλίου
10 Σεπ 2018 - 09:09
Picture 0 for Πώς ερμηνεύεται η έκπτωση ΦΠΑ σε εκπρόθεσμη έναρξη εργασιών
Του Γιώργου Λαμπίρη

Mέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι αναγνωρίζει δικαιώματα εκτός από υποχρεώσεις προς τους φορολογούμενους, κρίνεται η ΠΟΛ 1155 του 2018, από την επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της KPMG, Γεωργία Σταματέλου. Πρόκειται για την εγκύκλιο, την οποία εξέδωσε η ΑΑΔΕ, και αναφέρεται ότι ο φορολογούμενος, ο οποίος υπέβαλε εκπρόθεσμα δήλωση έναρξης εργασιών στην Ελλάδα, μπορεί να ζητήσει έκπτωση στον ΦΠΑ και για αγορές που πραγματοποίησε από την ημερομηνία έναρξης που δηλώνει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τα κενά της εγκυκλίου και τι μπορεί να προκαλέσουν

Ωστόσο, η γενική διευθύντρια της KPMG, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι οδηγίες της συγκεκριμενης εγκυκλίου παραμένουν ασαφείς, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές παρανοήσεις κατά την άσκηση της φορολογικής διαδικασίας και πιθανών μελλοντικών ελέγχων.

Βασικές προϋποθέσεις της ΠΟΛ

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκρμένη εγκύκλιος δίνει το δικαίωμα σε κάποιον που υπέβαλε εκπρόθεσμα δήλωση έναρξης εργασιών στη χώρα μας, να διεκδικήσει έκπτωση, εφόσον διαθέτει φορολογικά στοιχεία εξόδου. Σε περίπτωση ελέγχου, το συγκεκριμένο πρόσωπο θα πρέπει να αποδείξει οτι οι αγορές που πραγματοποίησε, σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκεί.

Την έκπτωση μπορεί να διεκδικίσει και κάποιος ο οποίος ανήκει σε κράτος – μέλος της Ε.Ε. και υποβάλλει εκπρόθεσμα ηλεκτρονική δήλωση απόδοσης ΑΦΜ/ΦΠΑ στην Ελλάδα. Ωστόσο, θα πρέπει για τιμολόγια που έχει ήδη εκδώσει, να έχει πραγματοποιήσει επισημείωση του ΑΦΜ/ΦΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν ανήκουν σε κράτη – μέλη της Ε.Ε., που βγάζουν εκπρόθεσμα ΑΦΜ και ΦΠΑ, ορίζοντας φορολογικό αντιπρόσωπο. Προϋπόθεση σε αυτή την περίπτωση αποτελεί, το πληρεξούσιο να προβλέπει τη δυνατότητα εκπρόθεσμης δήλωσης απόδοσης ΦΠΑ και ΑΦΜ.

Τέλος, όταν κάποιος αλλοδαπός, ο οποίος υπόκειται σε ΦΠΑ, προχωρήσει σε εκπρόθεσμη δήλωση έναρξης εργασιών για μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας, ο κάθε αντισυμβαλλόμενος, οφείλει να εκδίδει συμπληρωματικά τιμολόγια για τη χρέωση του ΦΠΑ σε πωλήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: