Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

ΕΣΠΑ / Λεφτά υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα

Μόνιμη επωδός της κυβέρνησης, όταν επιχειρεί να απολογηθεί για την ανικανότητά της, είναι ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα διαφορετικό. Αυτό λανσάρει ως επιχείρημα οποιαδήποτε κι αν είναι η ερώτηση, είτε αφορά τις αίθουσες που δεν μπήκε στον κόπο να βρει για τα σχολεία, είτε τις μάσκες, είτε τις ΜΕΘ που δεν αυξήθηκαν, είτε τα τεστ που δεν πραγματοποιούνται σε υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς, είτε τα δρομολόγια στα λεωφορεία που δεν φρόντισε εκ των προτέρων να αυξήσει για να αποφευχθούν οι συνωστισμοί.
Η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί για την επαρκή θωράκιση και την προστασία της κοινωνίας και των πολιτών, με αποτέλεσμα, αντί να προνοήσει βρίσκοντας επαρκή και κατάλληλα εργαλεία και παίρνοντας μέτρα πρόνοιας, να κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες ότι αν έχουμε αύξηση της εξάπλωσης της πανδημίας, θα φταίνε αυτοί.
Αλ. Χαρίτσης: Αναξιοποίητο αφήνει το ΕΣΠΑ η κυβέρνηση
Εδώ και έξι μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει στα κράτη - μέλη τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν μέσω του ΕΣΠΑ κάθε δράση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, όπως εξηγεί στην «Αυγή» ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και μάλιστα, όπως προσθέτει, όλα αυτά με μειωμένη γραφειοκρατία και μηδενικό κόστος για τα δημόσια ταμεία. «Με αυτά τα χρήματα, που στην αρχή της πανδημίας υπολογίζονταν σε 7,5 δισ., η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε προσλάβει έκτακτο προσωπικό στην Παιδεία, την Υγεία και στις μεταφορές, να προμηθευτεί ατομικά θρανία και μέσα προστασίας στα σχολεία, να δημιουργήσει ΜΕΘ και να αγοράσει λεωφορεία και συρμούς. Αλλά και να στηρίξει με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις τις επιχειρήσεις και να καλύψει το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των εργαζομένων» υπογραμμίζει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία διότι «δεν αξιοποίησε αυτή την πρωτοφανή δυνατότητα που, σε συνδυασμό με το ‘μαξιλάρι’ ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ και την άρση των δημοσιονομικών περιορισμών, της επιτρέπει να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο δημόσιο πακέτο στήριξης για τη θωράκιση της οικονομίας, της δημόσιας Υγείας, της εκπαίδευσης και των μεταφορών».
Όπως δηλώνει στην «Αυγή» ο τομεάρχης Ανάπτυξης, «η χώρα μας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, είναι η μόνη χώρα κράτος - μέλος της Ε.Ε. η οποία εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και ενώ παραμένουν αναξιοποίητα 4,5 δισ. ευρώ, δεν προχώρησε στην αξιοποίηση των σημαντικών αυτών ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση των κρίσιμων τομέων της Υγείας και της Παιδείας».
«Η κυβέρνηση είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία. Σύντομα θα κληθεί να απαντήσει στη Βουλή γιατί επιλέγει να οδηγεί την ελληνική κοινωνία στην ανασφάλεια, ενώ έχει τη δυνατότητα να τη στηρίξει γενναία και ουσιαστικά» καταλήγει ο Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στην επερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με την οποία καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι, πέρα από τα επικοινωνιακά φληναφήματα, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα έργο να επιδείξει. Αντίθετα, επιδεικνύει εγκληματική αδράνεια τη στιγμή που άλλες χώρες υλοποιούν ισχυρά προγράμματα για την στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία, όπου η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. με 18,3%, με την Ισπανία να ακολουθεί με 15,8% και την Ιταλία με 9,7%. Διόλου τυχαίο ότι η Ισπανία έχει απορροφήσει 21,3 δισ. από το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη των εργαζομένων και η Ελλάδα μόλις 2,7 δισ.
Δήλωση Χαρίτση
«Η κυβέρνηση είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία. Σύντομα θα κληθεί να απαντήσει στη Βουλή γιατί επιλέγει να οδηγεί την ελληνική κοινωνία στην ανασφάλεια ενώ έχει τη δυνατότητα να τη στηρίξει γενναία και ουσιαστικά».
Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: