Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Στα 28 εκατ. ευρώ οι σχολάζουσες κληρονομιές

 
 
Δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη 10.348 κληρονομιές και 3.691 ιδρύματα και κληροδοτήματα

Στα 28 εκατ. ευρώ εκτιμά την αξία των σχολαζουσών κληρονομιών το υπουργείο Οικονομικών, ενώ με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, προετοιμάζεται η παραχώρησή τους σε πρώτη φάση για διαχειριστικό έλεγχο σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Οπως τόνισε χθες ο αν. υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, παρουσιάζοντας προσωρινά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, ο αριθμός των σχολαζουσών κληρονομιών ανέρχεται σε 2.017 και η αξία τους σε 28,075 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο αριθμός των κληρονομιών που δεν έχουν εκκαθαριστεί ανέρχεται σε 10.348, ενώ ο αριθμός των ιδρυμάτων και των κληροδοτημάτων σε 3.691.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλήρη στοιχεία για το πλήθος και την αξία τους και τα στοιχεία προέρχονται μόνο από το 54% των ΔΟΥ, το 59% των κτηματικών υπηρεσιών, το σύνολο των αποκεντρωμένων υπηρεσιών και το 38% των Περιφερειών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός των διατάξεων που χρονολογούνται από το 1939 και μεταξύ άλλων προβλέπεται σύσταση Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών, το οποίο και αυτό μπορεί να ανατεθεί σε ιδιώτη. Σημείο τριβής στο νομοσχέδιο αποτελεί η πρόβλεψη ότι καθιερώνονται τακτικοί έλεγχοι όλων των σχολαζουσών κληρονομιών, όμως όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, «αυτοί δεν μπορεί να γίνουν από το κράτος, καθώς οι μέχρι τώρα έλεγχοι ήταν ανεπαρκέστατοι».

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε την εμπλοκή των ιδιωτικών ελεγκτικών διαχειριστικών εταιρειών και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο. Ενστάσεις για το θέμα διατύπωσε και η ΔΗΜΑΡ, η οποία επιφυλάχθηκε να διατυπώσει την τελική θέση της για το νομοσχέδιο κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, αν και ξεκαθάρισε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι αναγκαίες. Στην Ολομέλεια αναμένεται να διατυπώσουν την τελική θέση τους επί του νομοσχεδίου και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Χ. Ιωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: