Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΕΚΤ: Παράταση ως τον Σεπτέμβριο για το QE

ΕΚΤ: Παράταση ως τον Σεπτέμβριο για το QE

Τη στρατηγική της για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αποκάλυψε η ΕΚΤ. Επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων -τουλάχιστον- μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, αλλά περιορίζει τις αγορές στα 30 δισ. ευρώ. Εν αναμονή δηλώσεων Ντράγκι.
ΕΚΤ: Παράταση ως τον Σεπτέμβριο για το QE
Την παράταση του προγράμματος αγορών ομολόγων -το οποίο ολοκληρωνόταν στα τέλη του έτους- για τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 ανακοίνωσε η ΕΚΤ. 
Παράλληλα, ανακοίνωσε την περικοπή των αγορών ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ από 60 δισ. μηνιαίως. 
Οπως αναφέρει η απόφαση της κεντρικής τράπεζας, από τον Ιανουάριο του 2018 οι καθαρές αγορές τίτλων αναμένεται να συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 30 δισ. ευρώ ως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 ή και περισσότερο, αν χρειαστεί. 
Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος APP.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΚΤ, το ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως έως ότου κριθεί αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλει σε ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και σε μια κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης διάρκειας τριών μηνών θα εξακολουθήσουν να διεξάγονται ως δημοπρασίες με σταθερό επιτόκιο και πλήρη κατανομή για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο και τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της τελευταίας περιόδου τήρησης ελάχιστων αποθεματικών του 2019.
Στο μέτωπο των επιτοκίων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. 
Επίσης, σημειώνεται ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη από τον χρονικό ορίζοντα των αγορών ομολόγων. 
Η προσοχή στρέφεται στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, όπου και αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Τι περίμενε η αγορά

O Μπεν Έντουαρντς, διευθυντής στην BlackRock που προέβλεπε μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμούσε ότι «η ΕΚΤ είναι πολύ πολύ ξεκάθαρη σχετικά με τη μετατόπιση των προσδοκιών της αγοράς προς τα εκεί που θέλει αυτή». Στην πραγματικότητα, αυτό θα σημαίνει ότι η τράπεζα επεκτείνει την τόνωση, αλλά με μικρότερο ρυθμό από αυτόν που αγόραζε προηγουμένως.
Η ΕΚΤ έχει στον ισολογισμό της πάνω από 2 τρισ. ευρώ ομολόγων, κυρίως με τη μορφή κρατικού χρέους των κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Ένας γρίφος για την ΕΚΤ είναι τι να κάνει καθώς ωριμάζουν τα ομόλογα. Η προσδοκία της αγοράς είναι ότι το χρέος που ωριμάζει θα επανεπενδύεται και ότι αυτή η διαδικασία θα προσφέρει σημαντική στήριξη, ακόμα και αν το πρόγραμμα προβλέπεται να τερματιστεί σταδιακά.
Αναλυτές στην ΕΚΤ εκτιμούν πως οι συνολικές επανεπενδύσεις του χρέους που ωριμάζει θα ανέλθουν στα 100 δισ. ευρώ το 2018 και στα 130 δισ. ευρώ το 2019. Αυτό σημαίνει παρατεταμένη συμμετοχή στις αγορές ομολόγων, πέρα από τα 270 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την εννεάμηνη παράταση του προγράμματος, στα 30 δισ. ευρώ τον μήνα.
Η ΕΚΤ έχει 120 δισ. ευρώ εταιρικά ομόλογα, περίπου 250 δισ. ευρώ καλυμμένων ομολόγων (ένας τύπος εξασφαλισμένου χρέους που εκδίδουν τράπεζες), 25 δισ. ευρώ τιτλοποιημένων δανείων και 1,79 τρισ. ευρώ κρατικού χρέους. Αν οι αγορές ομολόγων μειωθούν στο μισό, ένα ερώτημα είναι πώς θα κατανεμηθεί η μείωση στις διάφορες κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: