Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Αδήλωτα τετραγωνικά: «Δεν βιαζόμαστε να κλείσουμε την πλατφόρμα»

Άτυπη παράταση παίρνει η λειτουργία της πλατφόρμας αδήλωτων τετραγωνικών, ενώ υπάρχουν σκέψεις να μείνει ανοιχτή η διαδικασία των δηλώσεων με κλιμακωτά πρόστιμα για τις καθυστερήσεις.




Η προθεσμία παρήλθε, η πλατφόρμα δεν έκλεισε. Ανεμπόδιστα τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα θα μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις  για τα αδήλωτα τετραγωνικά όλοι οι πολίτες στην ηλεκτρονική  πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
Η αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής  χρονικού διαστήματος προθεσμία που δόθηκε για τους πλημμυροπαθείς του Ιανού δημιουργεί το περιθώρια μίας άτυπης παράτασης για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Άτυπη παράταση παίρνει λοιπόν η λειτουργία της πλατφόρμας αδήλωτων τετραγωνικών, με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ  να αποφεύγει να αναφερθεί ευθέως στη λήξη της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου, στις τελευταίες δηλώσεις που αφορούσαν την απολογιστικά στοιχεία λειτουργίας, παρόλο που το αίτημα για τη συνέχιση της λειτουργίας της υπήρξε καθολικό από φορείς των μηχανικών, των ιδιοκτητών λογιστών και άλλων φορέων που εμπλέκονται με τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν την ακίνητη περιουσία.
Προβληματισμός
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπάρχει προβληματισμός για την εξέλιξη της λειτουργίας της πλατφόρμας, με δεδομένο, ότι τυχόν απότομη παύση θα αποτελέσει θρυαλλίδα συνεπειών σε μείζονα ζητήματα ρύθμισης ακίνητης περιουσίας με συνέπειες στο οικονομικό περιβάλλον και τα  έσοδα  του κράτους.   Ως προς αυτό το ζήτημα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ΠΟΜΙΔΑ  διά του προέδρου της νομικού κ. Στράτου Παραδιά, υπήρξε κατηγορηματική, παραθέτοντας τα υπέρογκα πρόστιμα που περιμένουν τους ιδιοκτήτες σε ενδεχόμενο κλείσιμο της εφαρμογής, τα οποία καθίστανται εν τοις πράγμασι ανεφάρμοστα.  Όπως κατά καιρούς, έχει δηλώσει, η πλατφόρμα είναι μία ασπίδα προστασίας των ιδιοκτητών από ένα δρακόντειο» νομοθετικό πλαίσιο σε βάρος τους.
Πράγματι, τα πρόστιμα μαζί με τις προσαυξήσεις είναι συντριπτικά, όπως καταγράφηκαν στην τελευταία επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς τους αρμόδιους υπουργούς, που ζητούσε παρατάσεις για αδήλωτα και αυθαίρετα.  Οι ισχύουσες διατάξεις εφόσον επανέλθουν σε ισχύ, κρίνονται ως πλήρως ανεφάρμοστες καθώς προβλέπουν σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ:-Πρόστιμα 60%, 100% και 200% στα αδήλωτα εμβαδά, τα οποία πενταπλασιάζονται στην επαγγελματική χρήση. Και πλήρη παγίδευση,  όπως χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες σε εξοντωτικά δημοτικά τέλη στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, για όσους αγνοούν ότι απαλλαγή από αυτά θα ισχύει μόνον από την ημέρα υποβολής δήλωσης στο Δήμο. Και βεβαίως, αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες στο δήμο, εν τω μέσω ενός δεύτερου κύματος πανδημίας.
«Δεν βιαζόμαστε να κλείσουμε την πλατφόρμα»
Ενδεχομένως να είναι κι αυτός ο λόγος, που κύκλοι της ΚΕΔΕ ανέφεραν με νόημα  στο ecopress ότι «δεν βιαζόμαστε να κλείσουμε την πλατφόρμα», δείχνοντας προφανώς, προς το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των  115 εκ που θα εισπράττουν οι δήμοι εφεξής από δημοτικά τέλη, μετά την αποκάλυψη των 60.630. 700 εκ. τετραγωνικών ακίνητης περιουσίας, το οποίο, εφόσον  πλατφόρμα παραμείνει ανοιχτή, διαρκώς θα αυξάνεται: «Ποσό, που ισοδυναμεί περίπου με το 1/12 της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνουν οι Δήμοι από το Κεντρικό Κράτος μέσω των Κ.Α.Π», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  και δήμαρχος Τριακκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, σε σχετική ανακοίνωση με τον τελικό απολογισμό της πλατφόρμας
Ανοιχτή μέχρι νεωτέρας
Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να οριστικοποιηθεί το χρονικό διάστημα που θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα τύποις τουλάχιστον μόνο για τους πλημμυροπαθείς του Ιανού, η εφαρμογή παραμένει ανοιχτή, χωρίς προβλέψεις που να εμποδίζουν την πρόσβαση των ιδιοκτητών από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.
Το επόμενο στοίχημα
Το επόμενο στοίχημα για τις αντοχές της διοίκησης θα είναι η έγκαιρη επεξεργασία των  2.710.217 εκατ. δηλώσεων, για τις οποίες προβλέπεται να πραγματοποιηθούν προσλήψεις προσωπικού: «Πλέον οι Δήμοι οφείλουν άμεσα να ολοκληρώσουν την επεξεργασία των δηλώσεων που τους υποβλήθηκαν και στην προσπάθειά τους αυτή μπορούν  να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών να προσλάβουν ειδικό προσωπικό για να ολοκληρώσουν το έργο αυτό, ύστερα από πρόταση της ΚΕΔΕ που έκανε αποδεκτή το ΥΠ.ΕΣ.», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: